tiistai 5. heinäkuuta 2016

NASA Sofia airplane

Terveisiä maanantailta! Meikällä vapaapäivä, joten aamutuimaan viikon sairastelun jälkeen vihdoin uskallauduin hölkälle. Kävin Bottle lake forestissa hölkkäämässä ja kävelemässä. Tuntu vieläkin, että kroppa painaa joku 100 kiloa, mutta otin silti vähän hölkkää. Sopivana motiivin tuojana oli ajoittain ripotteleva vesisade!
Oli ihana käydä yksin kävelemässä pitkällä autiolla biitsillä. Waimariri biitsi on siis todella pitkä. Upeat aallot ja muutama hassu koiran ulkoiluttaja kaukana. Täällä saa nauttia! 


Tässä ylhäällä mun aamusmoothie! Love it! Ananas, passion, Kiwi, banaani, maito, puuro ja siemenet! Syön tän joka aamu, mut nyt soseutin sheikkerissä! Passion on muuten meijän omasta puusta! 







Mun pomo lähetti mulle aamulla 8 tekstarin ja kysy josko haluisin tulla tänään tutustumaan Nasan koneeseen. Ne siis on meijän asiakkaita tuolla autovuokraamolla. Ei oo ihan mikä tahansa näyttö, eli sinne ei tosiaankaan pääse ihan joka heppu :D 

Nonii siin hittoikaan, Meikähän käväs lenkin jälkeen suihkussa ja suuntas katseen kohti duunipaikkaa klo 13:45. 
Duunista me lähettiin kimpassa mä, Rich, Linda ja Pete kattomaan Sofiaa. Meijän touri alko klo 14:00. Meijät puettiin keltasiin liiveihin, koska oltiin lentokentällä ihan kiitoradalla kävelemässä. 

Nyt tulee tekstiä suoraan Wikipediasta : 

FIA (Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy, 'Stratosfäärinen infrapuna-observatorio') on NASA:n ja DLR:n (Saksan ilmailu- ja avaruustutkimuslaitos) yhdessä rakentama lentävä infrapunaobservatorio.
Observatorio on rakennettu alun perin Pan Amille kuuluneeseen Boeing 747SP -lentokoneeseen. (”Clipper Lindbergh” Charles Lindberghin kunniaksi). Kone on ollut NASA:n hallussa vuodesta 1996, ja koneelle on tehty merkittäviä rakenteellisia muutoksia. Koneen peräpäähän on asennettu 2,5 metrin peilillä varustettu infrapunateleskooppi. Koska koneen halutaan olevan ilmassa mahdollisimman kauan kerrallaan, on kaikki järjestelmät tehtävä mahdollisimman kevyiksi. Siksi alun perin neljä tonnia painaneen peilin alapintaa on kevennetty porauksin. Näin peili on kevennetty 960 kilon painoiseksi. Kokonaisuutena teleskooppi painaa noin 20 tonnia, ja kone voi olla ilmassa kahdeksan tuntia kerrallaan. "
https://fi.m.wikipedia.org/wiki/SOFIA Tässä teille suomenkielinen versio :-) 
Okei! Meijän touri kesti siis noin tunnin! Nähtiin, kun ne sedät siellä höyrytteli ja oltiin ihan fiiliksissä. Käytiin myös koneen toisessa kerroksessa, missä oli ohjaamo.

Kuvat kertoo kaiken. 














Ei kommentteja:

Lähetä kommentti