tiistai 13. lokakuuta 2015

Viinitila

Maanantain ja tiistain kuulumiset viinipellolta! 
Herättiin maanantaina aamusta taas ennen kukonlaulua. Juotiin kahvia ja pyykattiin pyykkiä. Istuttiin hostellin terassilla ja kateltiin, kun aurinko nousi taivaalle ja alko hiljalleen lämmittämään. Devon, meidän respa poika tuli kysymään halutaanko lähteä duuniin. Nyt ois kivaa työtä tarjolla, lähtö melkeinpä heti. Totta kai duuni kelpaa! Pakattiin kimpsut ja kampsut ja Jason meidän hostellin omistaja tuli hakemaan meidät. Meitä lähti yhteensä 7 kaverusta katsomaan mitä työ on. Ajettiin läheiselle viinitilalle missä kasvatetaan Chardonnay rypäleitä. Työ olisi siis taimien istutusta 8h päivä/6 päivää viikossa. Kuulosti aika hurjalta, mutta päätettiin kokeilla. Vaihtoehtoa kotiin ei ollut, koska Jason oli lähtenyt jo muihin hommiin. 
Otettiin vastaan työsopimukset ja kuunneltiin ohjeita. Työhön perehdytys kesti noin kolme minuuttia, vaikka alunperin oli puhe että käydään duunia asioita läpi ja päivä on iisi.. Toisin siis kuitenkin kävi. Aloitettiin työt ja työnkuva oli siis kyykkiä pellolla koko päivä. Taukoja tohon 8 h kuului 1 kahvitauko klo 10:00, yksi lounastauko klo 12:30-13:00. Työaika 8 h, lounastaukoa ei makseta, eli siis töitä tehdään 8,5h. Osa kasvattaa taimia (eli me ja muut tytöt), pari meidän hostellin kundia mittailee välejä ja merkkailee niitä, porukka paikallisia kundeja kaivaa merkattuihin paikkoihin reiät, johon me siis istutetaan taimet. Päivän tavote on noin 3000 istutettua taimea. Meillä oli myös valvoja "työmaalla", mikä kyttäsi että kaikki taimet on oikein laitettu. 
Taimen istushan ei oo ihan niin yksinkertaista, kun ehkä tämmönen kaupunkilainen vois ajatella. Eka pitää katsoa vastapäisestä rivistä, että istutat taimen juuri tasan samaan kohtaan kuin vastapäinen taimi on istutettu. Seuraavaksi katsot korkeuden, eli jokaisessa rivissä on vaijereita, ei ensimmäisen vaijerin yli(ainakaan paljoa), sitten katsot vielä suunnan. Jokainen taimi kasvatetaan suoraan, mutta jokaisesta taimesta lähtee ns. Varvas ja se istutetaan aina samaan suuntaan sivuun. Istutusvaiheessa taimen päälle laitetaan (hiekka,multa,savi*riippuen mitä juuri siinä kohdassa peltoa on), painetaan jalalla tiiviiksi, lisää multaa, lisää painelua ja lopuksi vielä "pieni kasa" taimen varren juurelle, koska se pitää olla tarpeeksi syvällä. 
Tää meidän ns. Valvoja ei ollut itsekkään alunperin ihan kärryillä miten taimet laitetaan maahan. Tuli 10 eri ohjeistusta, ennenkuin päästiin yhteisymmärrykseen. 
Maanantai oli kuuma ja aurinkoinen, hyvin kuuma. Meillä oli shortsit ja toppi päällä, lisäksi kaikilla piti olla oranssi heijastinliivi+hanskat. Hanskat saatiin puolessa välissä päivää vasta käteen.

Ensimmäinen rivi tuntui ihan mukavalta ja ehkä toinenkin. Aurinko paahtoi kuumana taivaalta. Jokaisen taimen kohdalla meidän täytyi kyykistyä maahan. Väittäisin, että tätä työtä 3 kk tehden, sulla on todellinen bjuuti ääs! Meidän ns. Lämmittelytyö kesti 2 h putkeen ja sitten oli safkis 30min. Ruokatunnin jälkeen painettiin duunia 3h putkeen auringon paahtaessa taivaalla ja valvojan valittaessa ja huutaessa vauhtia. Manattiin duuni maanrakoon. Aivan kuraa! 
Oltiin ihan varmoja ettei mennä enää tiistaina duuniin. 
Irtisanomisaikahan on viikko ja sä et saa palkkaa, jos vaan lähdet töistä. Reilua toki, mutta kurjaa. Mikäli päätät ettet tule enää "huomenna" duuniin, on sun hommattava joku sun tilalle. Palkka meillä oli 14,75 dollaria + 8% lomapalkka. Toi 14,75 on siis alin palkka täällä.  
Duunin jälkeen hostelliin päästyämme jalat huus hoosiannaa ja juostiin Pizza Huttiin syömään. Olo oli väsynyt. 
Pelailtiin kuitenkin illalla vielä hollantilaisten ja parin Pietarsaarelaisen mimmin kanssa vähän noppapeliä ja yritettiin valvoa vähän myöhempään. Heitettiin huumorilla suomalaisille mimmeille, että voivat ottaa meidän duunin mikäli ei haluta mennä sinne enää huomenna..
Tiistai aamu koitti. Duuniin 7:30. Lähdettiin hostellilta jo ennen 7, koska meidän piti hakea toiselta hostellilta yks Singaporelainen mimmi töihin. Tänään saatiin kyyti yheltä jenkiltä. Se lupas kuskata meitä 3dollarilla.  
Oltiin työmaalla jo 7:20 ja meidän piti allekirjoitella kaikenmaailman diipadaapa paprereita. 
Duuni alkoi ja se oli yhtä kuraa, kuin eilenkin. Ainut positiivinen asia oli, että oli hieman viileämpi päivä ja aurinko ei porottanut taivaalta täydellä teholla. Tuuli puhalsi aika kovaa. 
Ensimmäinen tunti tuntui ikuisuudelta. Reidet oli kipeinä eilisestä, kyykkääminen sattui. Meidän valvoja yritti jo heittää vähän läppää meille. Päätettiin, että tää työpäivä ja sitten riittää. Viinipuiden istutus ei oo meidän juttu. Irtisanottiin itsemme ja sovittiin, että järkätään duunarit tilalle. Toi homma ei missään nimessä oo terveen ihmisen työtä. Heittäisin itteni jojoon, jos joutuisin tekemään tota joka päivä 8h päivässä 6 päivää viikossa. Tsiisus. Working holiday viisumilla saat työskennellä ko. Paikassa 3kk. 3kk 8h/pv 6pv/vko. Ei ikinä.
"Kahvitauko" koitti. Vartti lepoa ja vähän sämpylää suuhun. Hommat jatkui. 
Safkiksen jälkeen oltiin valmiita kotiin, mutta vielä olis 2h 45 min aikaa. Saatiin yks pelto valmiiksi ja jatkettiin toiselle. Toiselle pellolle oli niin paljon matkaa, että sinne joutui menemään autolla. Me tosin  reippaina suomalaisina käveltiin. Nyt alkoi aurinkokin paistamaan. Odotettiin vain sadetta. Viinipellolla ei voi siis työskennellä kunnon sateella. Kello oli jotain 14:45, kun pojat meni "tauolle". Me otettiin sillä välin poikien lapiot kahdestaan ja ruvettiin tekemään kundien hommaa, eli reikiä maahan. Kaks kundeista sai mennä "plänttäämään" meidän puolesta. Hakattiin reikiä tunnin verran maahan, kunnes duunipäivä oli vihdoin ohi. Yks britti päätti kanssa ettei vaan mene huomenna enää töihin. Britillä oli aika iisi merkkaus duuni, ei yhtään niin raskas kun meillä. 
Päästiin hostellille ja ensimmäisenä suunnattiin Pietarsaarelaisten mimmien huoneeseen ja vietiin niille hanskat ja heijastinliivit. Ilmoitettiin, että duuni on teille ja me ei mennä sinne enää. 
Päivä pulkassa, viinitilat nähty. :D

-Sari ja Hanna