torstai 19. marraskuuta 2015

Sheep shearing 19.11.2015

Sheep shearing tänään. 

Uskomatonta, mutta totta! Mun suurin haave ja asia mitä täällä halusin kokea tapahtui tänään. Tällä tilalla keritään lampaat kaksi kertaa vuodessa, mikä sattuma että ehdin tähän mukaan. 
Aamu alkoi lampaiden tsekkauksella puoli kahdeksan. Kaikki lampaat olivat hyvässä kunnossa, joksikin hieman järkyttyneen näköisinä navetassa. Siirrettiin kaksi pienintä karitsaa sylissä eri paikkaan, koska niitä ei keritä. Kerijä saapui paikalle noin 8:00 aamulla. Aloitettiin kerimimen yksi kerrallaan. Saatiin kaikki kokeilla keriä lammasta. Se oli aika huikeeta. Lampaat nostetaan aluksi etujalkojen välistä istumaan lattialle. Ensin keritään maha ja siitä siirrytään kylkiin ja päähän. Maha- ja pääkarvat eritellään eri säkkiin. Huono villa, missä on ulostetta heitetään pois(eli esim hännän alue). Tosin lampaillahan ei ole häntää. 

Linkki missä kerin lammasta




Kerimimen on rankkaa. Kerijä kertoi kerineensä eilen 300 lammasta, kolmesataa? Meillä lampaita oli 45kpl, lisäksi karitsat miltä kerittiin pyllyn alue. Karitsojen villa laitettiin eri säkkiin ja ne tehtiin viimeisinä. Meillä oli myös yksi noin 5 vuotias jättiläis lammas! Se kerittiin omaan säkkiin, koska villa on paksumpaa ja haisee vahvemmalta. 
Meitä oli kahdessa porukassa mimmejä, koska kerimisalue ei ollut iso. Mä harjasin kerijältä tullutta villaa säkkeihin ja kaksi muuta mimmiä eritteli hyvän ja huonon villan säkkeihin. 





Osa lampaista veti kunnon tanssisoolon lattialla. Niistä piti pitää kunnon otteella kiinni, jotta ne "rauhottuivat". Ne menee kai johonkin shokkitilaan, ku. Ei liiku pätkääkään. 
Karitsat saatiin me tytöt nostaa kerijälle erikseen. Se ei ollut mitään helppoa hommaa, koska piti tietää mistä nostaa ja miten nostaa. Lisäksi "karitsat", ei olleet mitään minilampaita, vaan painavia nekin. Parin kanssa saatiin ottaa kunnon matsi, koska ne sinkoili pitkin niiden aluetta. 
Saatiin kaikki lampaat hoidettua ennen klo 13:00. Annettiin niille nesteet ja merkattiin liidulla. 
Lounastauon jälkeen mä, Riette ja Stef päästiin ajamaan lampaita hevosilla! Hypättiin siis hevosten selkään ja ajettiin ne ylös vuorelle. Roger ja muut tytöt tuli mönkkärin kyydissä ja avitti meitä jalan. Kaikki meni hyvin ja lampaat saatiin vuoren taakse laitumelle. Elämäni siistein kokemus ikinä! Onnistui! 
Pidettiin vielä kaksi maastotuntia "päällekkäin" asiakkaille. Kaikki siis ratsasti tunnin. Mä ja Alisha pidettiin maastoeste tunti paikalliselle junnu pojalle. 
Ratsastuksen jälkeen sain vielä erikoiskoulutuksen mönkijän ajoon. Ehkä pääsen ajelemaan yksinään jossain välissä! Täällä on siis todella tarkkaa, että noudatetaan annettuja ohjeita ja turvallisuusohjeita. 
Mun kämppis lähti tänään pohjoseen, joten sain vihdoin paremman sängyn, parisängyn! Loistavat unet ens yönä!!