torstai 14. huhtikuuta 2016

Mt Cook kansallispuisto, Sealy Tarns ja 2200 porrasta

"Stairway to Heaven" sanotaan. 

Sää oli koko eilisen illan huono ja vettä satoi kaatamalla koko yön. Me odoteltiin aamulla kymmeneen asti leirintäalueella, että päästiin starttaamaan auto kohti Aoraki kylää. Se on pieni kylä Mt Cookin vieressä. Soitettiin Aorakin infoon ennen lähtöä ja varmistettiin, että sää oli hyvä. Infosta sanottiin, että keskipäivällä voisi olla tuuri nähdä Mt Cook reitillä! Muuten siellä siis oli pilviä ja sadetta.
Valittiin reitti Sealy Tarns ja startattiin kiipeäminen kello 11:15. Sää oli tuolloin aurinkoinen, mutta hyvin tuulinen ja viileä. Pilviä näkyi taivaalla. 
Portaita oli 2200 infotädin mukaan. Minä en niitä laskenut. Hyvä pakara treeni ja ylös piti päästä. Meidän tarkoitus oli aluksi nousta aivan ylös, missä oli Mueller Hat, mutta sään vuoksi jouduttiin se perumaan. Ei haluttu kastua.  Reissu olisi kestänyt noin 6-8 tuntia. Meidän reissu oli iisi, vain 2,5 tuntia ja tässä on mukaan luettuna lounas. Kivuttiin siis aika vauhdilla nää portaat ylös. Matkalla nähtiin uskomattomia kiven lohkareita, mihin pääsi kiipeämään ja ihastelemaan jyrkkää pudotusta ja upeita maisemia alas. Nähtiin kaksi järveä Hooker Glacier taaempana ja edessä Mueller Glacier järvi. Mueller Glacierissä oli sisällä kaksi pienempää "järveä" mitkä olivat upean sinisiä sisältä! Nähtiin "iki"lunta ja koettiin myös vesitihku ylempänä lumitihkuna! 

Ylhäällä huipulla oli lampi ja pieni vesiputous laski alas vuorta pitkin. Täältä näki myös paremmin lumihuippuiset vuoret. Huiput tuntuivat, että ne olisivat aivan vieressä.

Me nähtiin, kuin nähtiinkin Mt Cook täältä ylhäältä! Sadepilvet kuitenkin tuli koko ajan lähemmäs Cookia. Voisin sanoa, että meillä kävi taas tuuri, kun me lähdettiin laskemaan alas vuorta pitkin saatiin pientä lumitihkua kasvoille. Mt Cook peittyi pilven taakse! Aika tsägällä käytiin ylhäällä! 
Alaspäin mentäessä lounastettiin yhden jyrkän kiven reunalla auringon paistaessa.

Hauskaa kuinka sää vuorella vaihtui. Alhaalla oli kylmä, keskemmällä hyvinkin kuuma ja ylhäällä tuuli ja satoi lumiräntää. Suomalaiset sanoo räntää, nää sanoi lunta! Mä sanoin lumitihkua. :D 

 
 

 


Näin upeat maisemat me koettiin piknikillä.